Celotna novica

Slovenija U20 do srebra na evropskem prvenstvu

Slovenski košarkarji do 20 let pod vodstvom Petra Markovinoviča so na evropskem prvenstvu v Gdynii na Poljskem osvojili srebrno medaljo. V finalu so bili z 82:78 boljši Francozi, ki so ubranili naslov.

To je bil sploh prvi slovenski poraz na turnirju. V skupinskem delu so bili prepričljivo boljši od Črne gore in Islandije, ugnali pa so tudi Litvo. Potem so v osmini finala zanesljivo premagali Severno Makedonijo, v četrtfinalu pa po dramatični končnici gostiteljico Poljsko. V polfinalu so suvereno na kolena spravili še Belgijo.

Slovenija je zelo dobro začela tekmo, saj je dve trojki na začetku zadel Klavžar, potem pa je Francija prevzela pobudo. Toda vrsta Petra Markovinoviča je ob koncu uvodne četrtine – Francija jo je dobila 20:22 – in na začetku druge naredila serijo 7:0 ter povedla. Razigral se je Samar, po prodoru Klavžarja pa je na polovici druge četrtine razlika narasla na devet. Toda Francozi so odgovorili s serijo 9:0. Štiriminutni strelski mrk je prekinil Todorović, Samar in Macura pa sta zagotovila +5 ob odhodu v garderobi (42:37)

Na začetku tretje četrtine so les blues hitro izenačili. Slovenija je po zaslugi Klavžarja potem vendarle prevzela pobudo, povedla za štiri, mladi ostrostrelec iz Domžal pa je izza črte zadel za 59:54 pred zadnjimi desetimi minutami. Takoj na začetku zadnje četrtine je Francija izničila slovensko prednost, imela še dva napada za vodstvo, toda potem je Klavžar ukradel žogo in uspešno izvedel protinapad. Todorović je naslednjo akcijo zaključil s prodorom, nato je še enkrat zadel Klavžar, Macura pa je s prostima metoma poskrbel, da je pet minut in pol pred koncem Slovenija povedla za devet.

Peter Markovinovič, selektor reprezentance: "Čestitam igralcem za vso prikazano igro na evropskem prvenstvu. Danes se nam žal ni izšlo, v ključnih trenutkih smo naredili preveč napak in dovolili napadalni skok. Zahvaljujem se tudi štabu za vso delo, ki ga je opravljal dan in noč. Šlo je res za naporno evropsko prvenstvo. V devetih dneh smo odigrali sedem tekem in od tega šestkrat zmagali."

Zaporedni izgubljeni žogi so Francozi kaznovali in izkoristili svojo premoč pod obročema za -4. Nal Belko je nato dosegel tri točke v enem napadu, vendar so tekmeci znova bili uspešni pod košem, po trojki Noaha Pende pa je bila tri minute od konca razlika le še tri točke. Po minuti odmora je s trojko izenačil Alexandre Bouzidi, a je odgovoril s polaganjem in zadetim prostim metom Gašper Škorjanc. Halvine Dzellat-Diakeno je bil na drugi strani enkrat uspešen s črte prostih metov, potem pa je skok dobil Penda, ki je izenačil. Klavžar je poskus iz obrata zgrešil, Bouzidi pa je položil za francosko vodstvo. Ostala je še minuta in pol, še enkrat pa je bil nenatančen Klavžar.

Francozi so si s prostimi meti priigrali +4, Osojnik pa je s trojko, ko je ostalo še 23 sekund, vlil upanje slovenski reprezentanci. Bouzidi je bil polovično uspešen pri prostih metih in Slovenija je dobila napad za zmago oziroma vsaj izenačenje. Osojnik je prevzel odgovornost, a se odločil za zelo težak met izza črte. Poskusil je prek roke iz kota, bil nenatančen in Francija se je veselila zmage.

Vir: KZS, RTV SLO